De voordelen van een e-bike

Gepubliceerd op 22 september 2022 om 11:32

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32,000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter wereld, is Nederland de absolute koploper als fietsland. De tweewieler is een onmisbaar vervoersmiddel geworden in ons land. In 1998 bracht het vooraanstaande Nederlandse merk Sparta de eerste elektrische fiets op de markt, sindsdien is de e-bike steeds verder ontwikkeld tot de dag van vandaag. In Nederland worden tegenwoordig meer e-bikes verkocht dan stadsfietsen. Dat komt door de grote voordelen van een e-bike.

 

Op een normale fiets, fiets je met een gemiddelde snelheid van zo'n 13km/h. E-bikes daarin tegen gaan al gemakkelijk 25km/h. Je bent op een e-bike dus twee keer zo snel en door de motor raak je ook niet vermoeid. Ook zijn er e-bikes die harder dan 25km/h gaan. Je hebt fietsen die 32km/h gaan of zelfs fietsen die harder dan 40km/h gaan dan ben je zelfs drie keer zo snel als een normale fiets. Dat betekent dus dat je op een e-bike afstanden naar school of werk kan fietsen van 15km zonder dat je vermoeid lang onderweg bent. 

 

Voor verdere ritten van 15km of meer pakte men voorheen meestal de scooter inplaats van de fiets, maar tegenwoordig zijn e-bikes hier ook goed geschikt voor. De elektrische fiets heeft veel voordelen tegenover een scooter. Om te. beginnen heb je met een fiets geen vaste kosten, bij een scooter moet je een WA-verzekering afsluiten. De benzine prijzen zijn al ruim boven de €2 terwijl een volle batterij hooguit €0,30 kost. Ook zijn er tegenwoordig fietsen geschikt voor 2 personen net als met een scooter en je hebt geen helmplicht, want in januari 2023 komt de helmplicht op alle snorscooter in Nederland. Dus op een fiets die 25km/h gaat is een helm niet verplicht en op een snorscooter die 25km/h gaat wel

 

Onder invloed van verdovende middelen of alcohol raden wij zeer af op een fiets. Wel is het zo dat je hooguit een boete van €100 krijgt en een rijverbod voor enkele uren, je raakt dus niet je rijbewijs kwijt. Als je met een slok teveel op de scooter gepakt wordt kun je een boete krijgen die oploopt tot €225 en je raakt dan je rijbewijs kwijt voor meerdere maanden. Fietsen onder invloed is strafbaar, maar de straf is aanzienlijk lager dan dat bij een scooter of auto.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

joos
2 jaar geleden

had berekent hoeveel het mij zou schelen op kosten en hoe snel ik mijn e-bike had terug verdient.
Ik woon in Amsterdam-west en moest naar Amsterdam-zuid voor mijn werk 5 dagen in de week. Het koste mij 6 euro per dag om daar te komen en weer naar huis te gaan.
ik werk 240 dagen per jaar. Dus 240 x 6 = 1440 per jaar. Mijn fatbike kost 18 cent per dag om op te laden ongeveer.
240 x 0,18 = 43,20
ik had voor mijn fatbike 1400 betaald. dus had hem in een jaar ongeveer terug verdient. Ontzettend gaaf!