Regels voor e-bikes in Nederland

Gepubliceerd op 26 september 2022 om 20:54

Een fatbike is een e-bike. Dat is een fiets met een elektrisch aangedreven motor. De regels voor deze fietsen zijn heel eenvoudig maar niet iedereen weet de regels.

Heb je een rijbewijs nodig voor een e-bike?

Nee, voor het rijden op een e-fatbike heb je geen rijbewijs nodig. E-fatbikes bereiken een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Dit is de maximale toegestane snelheid voor het rijden van een e-bike op de openbare weg.

Moet ik mijn e-fatbike verzekeren?

Nee. Je hoeft je e-fatbike niet te verzekeren. Een kentekenplaat en WA-verzekering zijn niet verplicht. Wel is het slim om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee bescherm je jezelf tegen eventuele schade aan een ander.

Heb ik een helm nodig voor een e-fatbike?

Nee, ondanks de hoge snelheid geldt er geen helmplicht voor een elektrische fatbike. Je mag natuurlijk voor je eigen veiligheid een helm dragen.

Mag je een gashendel hebben op je fatbike?

Nee, standaard zit er géén gashandel op een e-fatbike. Echter is het soms toegestaan om gebruik te maken van een gashendel. Een gashendel mag je ondersteuning geven tot maximaal 5 kilometer per uur. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijker start. Behaal je met de gashendel een hogere snelheid? Dan mag je met je e-fatbike niet op de openbare weg rijden. De e-fatbike wordt dan als een brommer gezien. Omdat je geen kentekenplaat en WA-verzekering hebt, mag je wettelijk gezien de openbare weg niet op.

Reactie plaatsen

Reacties

jack
2 jaar geleden

Ik heb zelf een Roover RX en woon in Amsterdam-centrum. Mijn fiets gaat 45km/u en heeft ook een gashendel. Ben in het afgelopen jaar nog nooit aangehouden. Weet iemand de gevolgen als je wel wordt aangehouden?

luuuuc
2 jaar geleden

Ik denk dat je alleen gepakt kan worden doordat ze je te hard zien rijden. Maar die kans schat ik klein in. Mochten ze je wel pakken moeten je volgens mij binnen 48 melden op het bureau met een begrensde fiets van 25 km/u en geen gashendel.

Jack
2 jaar geleden

Maar hoe zit het dan met een geldboete? Ik kan daar niks van online vinden.

luuuuc
2 jaar geleden

kan daar niks over online opzoeken haha. dus weet niet hoe dat zit.